M I X E R . W I N D O W

Mixer Window (F3)
Mixer fönstret i Cubase är ett enkelt och överskådligt sätt att justera nivåer, panoreringar, in/utgångar och annat på olika kanaler. Det mesta som går att göra i Mixern går även att göra på andra ställen men för de som jobbat med analoga mixerbord tidigare känns detta antaligen mest rätt.

Channel Types
Dessa är de olika kanaltyperna som finns i Mixern. De skiljer sig från de som finns i Project Window eftersom Folder, Master Automation, Marker och Video Track ej finns med. Istället är det Audio, MIDI och Group d.v.s de spårtyper som skickar ljud eller ljud meddelanden. Det finns även två nya kanaltyper VST channel och Rewire Channel. Anledningen att de här kallas Channels istället för Tracks är helt enkelt att de är mixerkanaler och i Project Window handlar det om sequencer spår. Lite rörigt kanske men i grund och botten är det egentligen samma sak.

Audio
: Audio kanalerna används för att spela in och spela upp ljud. De kan även användas som effektretur kanaler om man har ett ljudkort med flera ut och ingångar och har externa hårdvaru effekter.

MIDI : MIDI kanaler innehåller inga ljud utan endast styrsignaler till synthar, effekter och dylikt. De olika reglage som finns påverkar dessa signaler vilket dock inte behöver göra att resultatet blir som förväntat. Detta kan vara väldigt bra att veta, en gammal trummaskin har kanske inte olika volym på trumslagen utan endast på och av. Om man då ändrar volymen på MIDI kanalen kan det verka som att något inte fungerar. Men MIDI kanalen gör precis som den skall och ändrar volymvärdet i signalen, Trummaskinen tolkar dock detta likadant så länge volymen är högre än noll.

ReWire : Denna kanaltyp kopplar samman Cubase med andra program som slavar under cubase. Exempel på program som kan agera slav är Rebirth, Reason och Project5. På så vis kan man använda Cubase som sequencer men ta ljudet från de andra programmen in i Cubase och mixa allting i Cubase.

VST : VST kanaler är de kanaler som skapas när man aktiverat en VSTi plugin, d.v.s. ett virtuellt instrument. Detta är väldigt praktiskt eftersom det tillåter en att lägga effekter och jobba med instrumentet precis som med en Audio kanal i mixern. När man aktiverar en VSTi plugin kommer denna även att dyka upp som utgång på MIDI kanalerna vilket gör att man kan välja vilket MIDI spår som skall styra vilket instrument och enkelt byta om man t.ex. vill prova hur orgel slingan man gjorde skulle låta på en saxofon. På VST kanalerna finns två stycken Edit knappar en i mitten på kanalstrippen som öppnar Edit VST Channel fönstret och en längst ned som öppnar redigeringsfönstret för den VSTi plugin som kanalen tillhör.

Group : Group kanaler är till för att gruppera ihop andra kanaltyper på. När man skapat en Group kanal kommer denna automatiskt att finnas som utgång för samtliga kanaltyper som skickar ljud. D.v.s alla kanaltyper i mixern utom MIDI kanaler.

Master : Master kanalen är de två huvudutgångarna i Cubase som avgör hur projektet kommer att låta ut i högtalarna. Här kan man justera den totala volymen på samtliga kanaler och även lägga på effekter för att förändra det slutgiltiga utljudet. Här finns även en knapp som tillåter en att växla mellan Mono och Stereo för att höra om projektet är mono kompatibelt.


Ctrl + Left Mousebutton
I Mixer fönstret är det ofta man vill återställa parametrar till dess ursprungliga värde. I Cubase finns ett snabb kommando för detta. Håll ctrl knappen nedtryckt och klicka på den parameter du vill nollställa med vänstra musknappen. Några av de saker detta fungerar på är t.ex. Volym, Panorering, EQ och dylikt.

On/Off
Denna knapp hittar man lite här och var i Mixer fönstret i Cubase. Den används för att stänga av en Insert eller Send effekt eller en EQ utan att ta bort de inställningar man gjort. Vilket tillåter en att lyssna på ursprungsljudet för att se om man gjort en förbättring eller en försämring.


C H A N N E L . S E T T I N G S

View Options
Denna ställer in hur en kanal skall visas i mixer fönstret. I Cubase SL finns endast Wide, Narrow och Hideable. Wide är den vanliga breda kanalvyn, Narrow är en smalare vy som lämpar sig bra för att ha mixen så överskådlig som möjligt. Hideable är ett special alternativ som gör det möjligt att gömma kanalen även om man vill visa andra kanaler av samma kanaltyp.

I Cubase SX finns även Insert, Eq, Eq+, Sends och Sends+ vilka är de olika vyerna i Extended View. Observera att dessa ej är synliga då kanalen är inställd på Narrow. På MIDI kanaler finns endast Inserts och Sends som alternativ.


Channel Input
Detta är kanalens ingång. Här kan man ändra på vilken ingång Audio och MIDI kanaler skall använda vilket är viktigt att hålla reda på under inspelning men även när man vill använda en Audio kanal som effekt retur.


Pan
Denna regel justerar panoreringen som går i 129 steg, 64 steg åt vänster, 64 steg åt höger och ett mittsteg som är Center.


Volume
Denna regel justerar volymen på kanalerna i Cubase. Längst ned på regeln finns en liten display som visar hur mycket du höjt eller sänkt volymen på kanalen. Genom att klicka på denna kan du själv skriva in ett värde istället för att flytta regeln. Ovanför regeln finns en liten display som säger hur hög maxvolymen har varit på kanalen. I många program får denna ej nå upp till 0, för då överstyrs signalen och klipps digitalt vilket orsakar en vass distortion. I Cubase fungerar det inte så eftersom Mixern internt arbetar med 32Bit float, vilket innebär att positiva tal är fullt möjliga. Det enda att hålla reda på är att själva Master kanalen inte överstyrs, detta kan man enkelt kontrollera genom att se om någon av de två röda lamporna på Master kanalen tänds. Till höger om regeln sitter en nivå mätare som säger hur högt utljudet från kanalen är. Om Record Enable är aktiverad kan man bli lurad och tro att kanalen är tyst fast den inte är det eftersom denna mätare då istället kommer att visa kanalens ingångsvolym.


Mute : Mute tystar ned kanalen tillfälligt.

Solo
: Solo är en inverterad Mute som tystar ned samtliga kanaler som inte har Solo aktiverad.


Enable/Disable Read Automation : Aktiverar/Deaktiverar Read Automation

Enable/Disable Write Automation
: Aktiverar/Deaktiverar Write Automation


Edit VST Channel
Denna knapp öppnar VST Channel fönstret där man kan redigera Effekter och EQ på de olika kanaltyperna. MIDI kanalerna har Insert och Send effekter precis som de övriga kanalerna men saknar EQ.


Bypass Inserts
Kopplar tillfälligt förbi alla Insert effekter så att man lyssnar på den ursprungliga signalen.

Bypass EQ's
Kopplar tillfälligt förbi EQ'n så att man lyssnar på den ursprungliga signalen.

Disable Sends
Kopplar tillfälligt bort kanalens Sends så att kanalens ljud skickas till huvudutgången.


Record Enable
Gör kanalen redo för inspelning. Under inspelning kommer endast kanaler med Record Enable aktiverat på att spela in något.

Monitor
Tillåter en att förlyssna på ingångssignalen. När detta är aktiverat kommer även eventuella EQ, Insert och Sendeffekter att spelas upp tillsammans med ingångsljudet. Observera att detta innebär att vad du hör är egentligen inte ingångssignalen utan hur ingångssignalen låter när den passerat kanalen.


Channel Name
Detta är kanalens namn, som man enkelt kan ändra på genom att klicka på namnet och skriva in ett nytt.


Channel Output
Här kan man välja vilka utgångar kanalen skall använda. Om man har en Group kanal i projektet man jobbar med så kommer den automatiskt att dyka upp här så att man kan välja den. På MIDI kanaler kan man här välja vilka MIDI utångar eller virtuella syntar MIDI meddelandena skall skickas till.


Link Channels
Om man markerar flera kanaler i Mixer fönstret. Vilket man gör genom att hålla Shift tangenten nedtryckt och klicka på deras namn i Mixer fönstret. Så kan man länka ihop dessa så att den ändring man gör på en kanal sker på den andra kanalen också. Detta inkluderar Volym, Mute, Solo, EQ och dylikt. Högerklickar man i Mixern väljer man Link Channels för att länka ihop samtliga markerade kanaler. Genom att hålla Alt tangenten nedtryckt kan man ändra på enskilda kanaler utan att det ändras på övriga länkade kanaler.

M I X E R . S E T T I N G S

Change Mixer View
Denna ser ut som vanliga View Options fast är lite kortare och sitter inte fast på någon kanal utan är istället en del av huvudlisten till vänster i mixerfönstret. Med denna kan man ändra så att alla kanaler visas som Wide eller Narrow men den har även en till viktig funktion. I listan kan man visa vilka kanaltyper som skall visas precis som på Show/Hide Channels inställningen fast här finns ännu ett alternativ Hideable. Denna göra så att man kan gömma alla kanaler som man i View Options ställt in att de ska vara Hideable på. Vilket är en väldigt bra funktion i vissa lägen. Ibland har man inaktiverade spår som man fortfarande vill ha kvar i projektet men som man kanske inte vill ha någon uppsikt över i Mixern. På detta vis kan man då enkelt gömma spåren.


Show/Hide Extended View (Endast Cubase SX)
Denna knapp visar eller döljer Extended View i Mixer fönstret. När extended view visas kan man enkelt lägga Insert plugins och justera Send effekter och EQ'ar direkt i Mixer fönstret.


Show/Hide Master
När denna är aktiverad kommer Master kanalen att visas till höger i mixerfönstret. På så vis kan man snabbt och enkelt med denna knapp gömma undan Master kanalen när man ej behöver redigera den.


Mute Off Global : Deaktiverar Mute på samtliga kanaler.

Solo Off Global
: Deaktiverar Solo på samtliga kanaler.

Enable/Disable Read Automation Global : Aktiverar eller deaktiverar Read Automation på samtliga kanaler.

Enable/Disable Write Automation Global
: Aktiverar eller deaktiverar Write Automation på samtliga kanaler.


Copy Channel Settings
Klickar man på denna knappen så kopierar man den markerade kanalens inställningar. För att markera en kanal så klickar på på dess namn längst ned på kanal strippen. De kopierade inställningarna inkluderar allt från Volym till EQ och Plugins.

Paste Channel Settings
När man kopierat inställningarna från en kanal man klistra in dessa genom att markera en annan kanal och klicka på Paste Channel Settings knappen. Vill man kopiera inställningarna till andra kanaler är det bara att markera dessa och trycka på Paste igen, inställningarna ligger kvar i minnet så länge projektet är öppet och man inte kopierar nya inställningar.


Select Channel
Denna lilla meny låter en enkelt välja vilken kanal man vill markera vilket kan underlätta när man t.ex. vill kopiera Channel Settings mellan olika kanaler.


Show/Hide Channels
Denna knapprad används för att gömma och visa olika kanaltyper. När en knapp är grå betyder det att den aktuella kanaltypen är gömd. De olika kanaltyperna är i tur och ordning

Audio
Group
VST
ReWire
MIDI


Channel View Sets
Denna knapp tillåter en att via en meny spara visnings inställningarna för mixern så att man kan ha flera view sets och skifta mellan dem för att få lättare översikt över olika saker.


E D I T. V S T . C H A N N E L

Initialize Channel / Reset EQ
Denna knapp används till två saker beroende på vart den sitter. Sitter den längst ned till vänster i Edit VST Channel fönstret så återställer den samtliga värden till ursprungsvärdet. Vilket innebär att den plockar bort alla Insert och Send effekter, nollställer volym och panorering och även återställer EQ'n. Sitter knappen däremot under EQ'n så heter den istället Reset EQ och återställer enbart EQ'n till sitt ursprungsvärde.


Insert Effects
Genom att klicka på rutan med texten No Effect kan man här välja en av de tillgängliga effekterna i Cubase. Trycker man sedan på den lilla edit knappen öppnas Pluginens redigeringsfönster där man kan ändra på dess inställningar. En insert effekt ligger mitt i ljudkedjan, d.v.s. att huvudljudet passerar igenom den till skillnad från Send effekter där man delar upp ljudet och skickar det åt varsitt håll


Send Effects
Send effekter aktiveras inte riktigt på samma sätt som Insert effekter. Här måste man första öppna VST Send Effects fönstret, Dubbelklicka på No Effects texten eller tryck på F6. Där ställer man in vilka effekter man vill använda.

Sedan kan varje kan ha enskilda inställningar för vilka Send Effects eller Group kanaler den skall skicka till. För att välja vart man vill skicka signalen klickar man på texten No Effect och får fram en lista över de tillgängliga Sends som finns. Under menyn finns ett blått streck, detta är volymen som signalen kommer att skickas med.

Till höger om edit knappen finns Pre/Post Fader knappen, vilket betyder före eller efter regeln. Det normala är att send effekterna skickas efter regeln, Post Fader, d.v.s att om man sänker nivån på stora regeln på kanalen så kommer även utnivån från kanalens Sendar att minska. Klickar man på knappen kommer den dock att växla till Pre Fader vilket betyder att nivån ut från Send effekten är helt oberoende av kanalens volyminställningar.


Hur Fungerar en EQ?
Innan vi tittar på vad de olika rattarna och knapparna på EQ'n är till för kan det vara bra att veta hur själva EQ'n fungerar. I grund och botten kan man säga att en EQ har tre inställningar [Gain - Frequency - Q (Resonance)]. Gain är hur många decibel, (dB) man vill höja/sänka den valda Frekvensen, (Hz) med. Q är det frekvensområde kring den valda Frekvensen som kommer att påverkas. Ett Högt Q värde (t.ex. 10) innebär att det är ett smalt område, medan ett lågt Q värde (t.ex. 0.4) ger ett brett område. Det finns även ett flertal olika filter som används i Equalizers, Det vanligaste är Peak som är en puckel på EQ kurvan som höjer eller sänker det valda området. Sedan finns det även HighPass och LowPass filter, Highpass släpper igenom allt ljud över det valda Frekvens värdet, Lowpass släpper igenom allt ljud under det valda Frekvens värdet. Det finns även HighShelving och Low Shelving filter som funger som en basig eller diskant hylla som sänker eller höjer ljudet. Låt oss titta på hur några olika filter typer ser ut.

<-- Peak Filter med lågt Q värde <-- Peak Filter med högt Q värde
<-- LowShelving Filter <-- HighShelving Filter
<-- LowPass Filter <-- HighPass Filter

Avancerade Equalizers brukar vara uppdelade i Band, ett Band motsvarar en punkt på Equalizer kurvan, d.v.s en puckel. I EQ'n i Cubase finns 4 band att tillgå vilket betyder att man har relativt goda möjligheter att forma ljudet. Att jobba med en EQ och förstå hur den fungerar kan vara svårt till en början, ett tips är då att hålla ett öga på frekvenskurvan som finns i en egen liten display i Cubase. Även om denna inte är helt exakt så ger den ändå en relativt bra bild över hur ljudet kommer att påverkas.

För den som vill läsa ännu lite mer om Equalizers och filtren som finns i dem finns en guide som musiktidningen Sound on Sound har skrivit. Equalizers Explained

EQ Curve Display
Denna display visar hur EQ kurvan för den aktuella kanalen ser ut. Mittenstrecket är 0dB och frekvensvärdet sträcker sig från 20-20 000Hz. Klickar man med musen på displayen så kan man enkelt sätta ut punkter som representerar de 4 olika banden, dubbelklickar man på en punkt så tar man bort denna. Tar man tag i en punkt kan man flytta runt denna och på så vis påverka EQ kurvan. Håller man Ctrl nedtryckt när man flyttar en punkt så kan man endast flytta punkten i höjdled, d.v.s antal dB. Håller man Alt nedtryckt när man flyttar punkten kan man istället bara flytta punkten i sidled, d.v.s antal Hz. Håller man ned Shift och klickar på en punkt kan man påverka Q värdet.


EQ Band
EQ'n i Cubase har 4 band som alla ser ut och fungerar på ungefär samma sätt. Skillnaden är det första och sista bandet. Alltså Lo och High band, där lägsta och högsta Q värdet ändrar filtret till att bli ett Low Shelving eller High Pass filter för Lo bandet och ett High Shelving eller Low Pass filter för High bandet. I övrigt fungerar EQ'n precis som man kan fövänta sig, Gain är den lilla ratten i mitten, Frekvensvärdet är den större ratten och Q värdet är den lilla ratten längst ned. Den lilla On/Off knappen uppe i högra hörnet aktiverar eller deaktiverar de olika Banden.


EQ Presets
Här kan man snabbt och enkelt spara de EQ inställningar man gjort för att använda på andra kanaler eller för att kunna gå tillbaka till tidigare inställningar om man gjort ändringar. Klickar man på den lilla plus symbolen skapas en Preset som heter något i stil med Preset1. Dubbelklickar man på namnet kan man då döpa om det till vad man vill. Har man valt en Preset i menyn och vill ta bort denna klickar man på minus symbolen.


E X T E N D E D . V I E W . (Endast Cubase SX)

Show All Inserts : Visar Inserts i Extended View på samtliga kanaler

Show All Equalizers
: Visar EQ i Extended View på samtliga kanaler

Show All Equalizers as Dials : Visar EQ med rattar i Extended View på samtliga kanaler

Show All Sends
: Visar Sends i Extended View på samtliga kanaler

Show All Sends as Dials
: Visar Sends med rattar i Extended View på samtliga kanaler


EQ Extended View
Det här är hur EQ'n ser ut i Extended View, här ställer man in Gain volymen överst, frekvens området i mitten och Q värdet längst ned.


EQ+ Extended View
Fungerar precis som vanliga EQ'n men har rattar istället. Frekvensen är den stora ratten, Gain är den lilla och Q är ratten nere i hörnet.


Sends+ Extended View
Fungerar som Sends i VST Channel fönstret men här har man en ratt för att justera volymen istället för det blå strecket som man använder i vanliga fall.


Inspector <-<- Mixer Window ->-> ASIO

© 2003 - Markus "Majken" Höglund