A S I O

ASIO
När man spelar in och spelar upp ljud vill man ha så liten latency som möjligt. D.v.s. man vill att tiden från att man slår an gitarrsträngen tills att ljudet spelas upp skall vara så kort som möjligt. En viss fördröjning kommer alltid finnas men i värsta fall kan denna vara uppemot 250-500ms. Vilket kommer att få otrevliga konsekvenser vid inspelning. Ett exempel på detta vore om vi spelat in en gitarr och sedan skall spela in sång. Sångaren vill höra sig själv i sin lyssning. Har vi en latency (fördröjning) på 500ms så kommer han då att höra sin röst tillbaka i sina hörlurar en halv sekund för sent. Detta kommer att leda till att han tappar koncentrationen och glömmer ord, sjunger fel melodi o.s.v.

Problemet i sig ligger i ljudkortets drivrutiner eller kanske snarare i operativsystemets förmåga att hantera drivrutiner. Enkelt förklarat så kan man säga att Cubase talar om för Windows vad ljudkortet skall göra istället för att berätta det direkt för ljudkortet. Steinberg uppfann därför ASIO, som är ett system som tillåter Cubase och andra sequencer program att tala direkt med ljudkortet. Detta kräver speciella drivrutiner för ljudkortet och de allra billigaste korten kan sakna dessa. Skulle detta vara fallet så kan man för en billig penning få tag i ett ljudkort som stöder ASIO vilket helt klart behövs om man skall kunna jobba "fullt ut" i Cubase. Alternativt kan man prova med några gratis drivrutiner som ger ASIO stöd och relativt låg latency på majoriteten billiga ljudkort. Dessa drivrutiner heter ASIO4ALL

Det finns även ett väldigt vanligt ljudkort som egentligen inte stöder ASIO men som det finns speciella drivrutiner med ASIO stöd till, Soundblaster Live!. Att ställa in dessa drivrutiner kan dock vara stökigt men är man snål så kan detta betyda att man kan jobba med hyfsat låg latency även på ett väldigt billigt kort. Här finns ASIO drivrutinerna till det kortet KX Project

VST Multitrack
I menyn Devices under Device Setup kan man hitta en flik som heter VST Multitrack. Detta är ljudkortsinställningarna som avgör vilka drivrutiner man skall använda och hur dessa skall användas av Cubase. Menyalternativet som heter ASIO Driver är vad som avgör drivrutinen. Alternativen ASIO DirectX Driver och ASIO Multimeda Driver är "låtsas" ASIO som ger hög latency vilket ej är önskvärt att använda. Om ljudkortet stöder ASIO och de korrekta drivrutinerna är installerade kommer denna drivrutin även upp som valbart alternativ. För mig som har ett Soundblaster Audigy heter drivrutinen Creative ASIO medan den kanske heter Audiophile ASIO för den som har ett Audiophile 2496 ljudkort.

Om du har ett ljudkort som skall ha ASIO stöd men inget valbart alternativ för kortet kommer upp bör du gå till tillverkarens hemsida och ladda hem senaste drivrutinen.

Om du ej har ett ljudkort med ASIO stöd är DirectX drivrutinen i de flesta fall ett bättre alternativ än Multimedia drivrutinen.

När du valt den drivrutin du vill använda kan du trycka på knappen Control Panel och ställa in vilken Latency kortet ska jobba med. Lägre är bättre men observera att det också kräver mer av datorn. Börjar du belasta datorn vid 2ms Latency kommer det snabbt att börja hacka och knastra och uppspelning kommer inte längre fungera som det skall. Runt 10ms på en medelbra datorn med ett medelbra ljudkort kan väl vara en hyfsad rekommendation. Jobbar man på ett stort projekt kan man behöva ändra detta alltefter hurvida uppspelning fungerar som det skall eller inte. Det kan alltså vara vettigt att lägga på minnet vart dessa inställningar finns.

För den äventyrslystne finns även buffert inställningar som kan påverka prestandan på hur Cubase spelar upp ljud. Det finns även en Expert inställning där man kan göra ännu fler inställningar för att förbättra eller försämra ljuduppspelning. Värt att notera här kan vara "laga inte det som är helt" alltså undvik att pilla på dessa inställningar om allt fungerar. Det är först om du stöter på problem med hackig och ryckig uppspelning även vid hög latency som det är idé att försöka "fixa" det med dessa inställningar.


Latency?
Så hur vet man hur stor fördröjning en viss Latency innebär? Jo detta går att testa relativt enkelt, på 3 olika sätt.

Det enklaste sättet är att öppna Cubase utan att skapa eller ladda något projekt. Tryck på F11 och aktivera A1 synten, kör du Cubase SE kan du istället aktivera The Grand SE eller D'Cota SE. Tryck på den lilla Edit knappen så öppnas redigeringsfönstret för instrumentet. Genom att trycka på klaviaturet i nedre kant på bilden kan man snabbt se hur stor latency man har. Latencyn är tiden det tar från att man tryckt med musen tills att ljudet spelas upp.

Här nedan följer två alternativa sätt att testa hur hög latency man har:

Audio :
Detta kräver att du har en mikrofon, synth, gitarr eller något annat som skapar ljud och kan skicka detta in i ljudkortet. Det kräver även att du har rätt sladdar för att koppla in signalen i ljudkortet. Skapa ett nytt projekt någonstans på hårddisken. Om du använder ett ljudkort med ASIO stöd och flera ingångar måste du även aktivera dessa. Detta ska vi titta ännu närmre på senare men trycker man på F5 eller väljer VST Inputs i devices menyn hittar man de tillgängliga ingångarna för ljudkortet. Aktivera den ingång du har tänkt använda genom att klicka på On knappen. Skapa sedan ett Audio spår och ställ in korrekt Audio ingång på Audio spåret. Koppla in det du tänkt använda för att skapa ljud och klicka på monitor knappen på Audio spåret. Observera att det är att rekommendera att använda hörlurar och inte högtalare och du kopplat en mik eftersom risken för rundgång annars är stor. När du sedan säger något i miken eller spelar på gitarren kommer detta att spelas upp i Cubase. Det kommer då vara enkelt att se om det finns någon märkbar fördröjning. Här kan man även testa sig fram med olika Latency för att se vart smärtgränsen går.

MIDI :
Detta kräver att du har ett Midi klaviatur och sladdar och ingångar att koppla detta på.
Skapa sedan ett nytt projekt på valfritt ställe på hårddisken. Skapa ett MIDI spår och öppna VST Instruments fönstret i devices menyn eller tryck på F11. Aktivera valfri plugin, t.ex. A1. Stäng sedan fönstret och ställ in så att MIDI spårets utgång är den aktiverade pluginen, t.ex. A1. Om allting är rätt kopplat skall plugin instrumentet låta när man spelar på klaviaturen. Detta kommer väldigt tydligt att visa på Latencyn eftersom man tydligt märker skillnad på när man slår an en tangent och när ljudet spelas upp. Prova olika latency och se vart ljudet spelas upp felfritt med så låg latency som möjligt.


Mixer Window <-<- ASIO ->-> Inspelning

© 2003 - Markus "Majken" Höglund