I N S P E L N I N G

Inspelningsvolym
För att justera volymen vid inspelning hjälper det inte att justera mixer reglagen i Cubase. Detta kommer endast att påverka uppspelningsvolymen av monitor signalen på den aktuella kanalen. Istället måste man ändra på ljudkortets inställningar. Detta görs normalt sett genom att ändra på ljudkortets ljudpanel längst nere i högra hörnet. Denna kan dock se väldigt olika ut på olika ljudkort. Vissa ljudkort kan även sakna denna panel, på dessa kort kan man istället hitta igen den via Devices, VST Multitrack menyn på Controlpanel i ASIO läge för det aktuella kortet. Observera att det är viktigt att vara noggrann med ingångsnivåer och föräkra sig om att signalen inte överstyrs och distar.

VST Inputs
Om man har ett ljudkort med fler än två ingångar så måste dessa aktiveras för att kunna användas för inspelning. Detta gör man genom att öppna VST Inputs fönstret i Devices menyn. Har har då varje kanalpar en liten On/Off knapp som man kan aktivera dem med. Anledningen till att inte samtliga är aktiverade som default är att det tar lite systemkraft att ha fler än två aktiva ingångar. Alltså kan man här snabbt och enkelt aktivera just precis de ingångar man behöver till det projekt man jobbar med.


Redigerings Verktyg
Cubase har några speciella redigerings verktyg för Audio Events men även för Audio&Midi Parter och Events. Två av dessa är Event/Part Beginning/End, vilka man kan redigera direkt i Project fönstret. Detta gör man genom att markera en eller flera Events/Parts, längst med i hörnen på dessa kommer det då att dyka upp små vita fyrkanter. Genom att ta tag i dessa kan man snabbt och enkelt dra start och slutpunkten fram och tillbaka för att visa mer av Eventen/Parten eller att dölja delar av den. Detta raderar inte någon information utan bestämmer bara hur mycket som skall visas och spelas upp i Cubase. Vilket gör att man kan klippa bort saker som man enkelt när som helst kan ångra genom att bara dra fram dem igen. Detta är väldigt ofta användbart och ett av de absoluta grundverktygen i Cubase.

Sedan finns även 2 speciella verktyg för Audio Events, detta är Volume & FadeIn/FadeOut. Dessa visas när man är tillräckligt långt inzoomad vertikalt på en Audio Event och ser både slut och start punkt på den i Project fönstret.Verktygen kommer då att illustreras av tre blå punkter på Audio Eventen. Den mittersta punkten är volym, genom att höja och sänka denna kan man då justera volymen på den enskilda Audio Eventen. Detta påverkar inte själva ljudfilen som Audio Eventen pekar mot och inte heller volymregeln i mixern utan istället säger den åt Cubase att öka eller sänka volymen precis när Audio Eventen ska spelas upp för att ändra tillbaka igen när Eventen spelats klart. På så vis kan man t.ex. enkelt ta sax verkytget och klippa före och efter en sångfras som är för låg i mixen och höja den ett par dB istället för att behöva programmera en Automationskurva för kanalens volymreglage.

Det sista vertyget, som heter FadeIn/FadeOut, heter vad det gör. Genom att ta tag i de blå handtagen i början och slutet kan man snabbt och enkelt applicera en Fade på en Audio Event som inte förändrar ljudfilen utan endast hur Cubase spelar upp Eventen.


Fade Editor
Vill man göra mer precisa redigeringar av Fade kurvan dubbelklickar man på området där man applicerat Faden.Då öppnas Fade Editorn där kan man göra med avancerade Fadekurvor, t.ex. S-kurvor och dylikt. Längst upp kan man välja om man vill ha rundade eller kantiga kurvor, sedan finns några färdiga kurvor att tillgå. Det går även att spara presets med kurvor man vill använda till andra projekt o.s.v. I fönstret som visar vågformen kan man direkt se hur Faden kommer att påverka volymen på ljudet genom att original ljudkurvan visas i ljusgrå färg och resultatet visas i en mörkare grå färg ovanpå.


ASIO <-<- Inspelning ->-> Sample Editor

© 2003 - Markus "Majken" Höglund