I N S P E C T O R

Inspector
Längst till vänster i Project Window kan man välja att visa Inspector fönstret. Detta är ett mycket kraftfullt verktyg som egentligen gör Mixer fönstret överflödigt bortsett från att Mixer fönstret ger en bättre översikt. Inspector fönstret är en mini Mixer direkt i Project fönstret där volym, panorering och effekter kan justeras utan att några övriga fönster behöver öppnas.



Inspector Panel
Om man markerat ett Audio, Group eller MIDI spår kommer det på Inspector panelen att finnas ett antal flikar som man enkelt kan fälla ned genom att klicka på den lilla pilen till höger på flikarna. På så vis kan man enkelt komma åt att lägga effekter och redigera saker som man i vanliga fall måste öppna Mixer fönstret för att göra. Jag tänkte gå igenom vad flikarna är och vad de gör.

Track Settings

Här kan man ställa in saker som spårets namn, volym, panorering och ingångar och utgångar som spåret skall använda.

Inserts
Inserts fliken låter en enkelt aktivera och inaktivera insert effekter på Audio, Group och MIDI kanaler.

Equalizers
Här kan man aktivera och redigera den 4-bands EQ som finns på Audio och Group spår.

Sends
Sends bestämmer vart signaler förutom ett spårs huvudutgång skall skickas och hur mycket som skall skickas. Audio och MIDI spår kan skicka till projektets samtliga Group spår medan Group spår kan skicka till alla Group spår utom sig självt för att undvika rundgång.

Channel
Channel är en mixer regel som ser ut och fungerar precis som reglarna i Mixer fönstret.

Track Parameters
Denna flik finns enbart på MIDI spår och är till för att påverka hur uppspelningen av MIDI meddelandena sker.


Status Indicator
Den lilla pilen bredvid flikarna visar vilken status fliken har utan att fliken behöver vara öppen.

Grå
: Normal Status

Blå : Aktiva Inserts eller Sends

Grön : Aktiva EQ Band eller Track Parameters

Gul : Bypass


Volume
Det aktuella spårets volym

Pan
Det akuella spårets panorering

Delay
Används för att förskjuta ett spår framåt och bakåt för att justera så att det passar med övriga spår tidsmässigt.


Audio In/Out : Gäller endast Audio spår

Audio In : bestämmer vilken ljudkorts ingång som skall användas för inspelning på det aktuella audio spåret. Har man ett ljudkort med fler än två ingångar måste dessa aktiveras i Cubase för att dyka upp här. Hur man gör det skall vi titta på i ett senare kapitel.

Audio Out : bestämmer vart utljudet från audio spåret skall hamna. Detta kan vara någon av ljudkortets utgångar eller en Group Channel.


Auto Fades Settings : Gäller endast Audio spår
Auto Fades kan användas både på enstaka kanaler och globalt på hela projektet. Vill man ändra på hela projektets inställning hittar man detta i Project menyn. Vill man ändra på enstaka kanaler så hittar man den lilla Auto Fades knappen i inspector fönstret. Auto Fades är till för att automatiskt göra fade in, crossfades och fade out mellan audio Parts och Events. Denna inställning påverkar inte enskilda Parts och Events utan stjäl lite extra datorkraft vid uppspelning för att i realtid utföra alla eventuella fades. Detta innebär att det kan vara en dålig ide att använda Auto Fades på projekt med många Audio spår som innhåller många Audio Parts och Events. Fade inställningarna fungerar precis på samma sätt som fade inställningarna gör när man redigerar Audio Parts & Events. Detta kommer vi att titta mer på i ett senare kapitel.


MIDI Settings : Gäller endast MIDI spår

MIDI In : väljer vilken midi ingång det aktuella MIDI spåret skall använda. I normala fall är All MIDI Inputs att rekommendera eftersom spåret då tar emot all MIDI information som skickas. I special fall kan det dock vara vettigt att tvinga MIDI spåret att bara ta emot MIDI från en ingång.

MIDI Out : väljer till vilken MIDI utgång MIDI meddelandena skall skickas. Om VSTi plugins är aktiverade i det aktuella projektet kommer dessa att dyka upp som ett valbart alternativ här. Även VST plugins som kan styras via MIDI t.e.x. Gate och Vocoder effekter kommer att kunna väljas här.

MIDI Channel : väljer vilken kanal på den aktuella MIDI utgången som MIDI meddelandena skall skickas till. Om man använder en sampler med 16 parter. D.v.s. möjlighet att spela upp 16 olika ljud på olika kanaler samtidigt. Så kan man här välja vilken kanal som skall användas. Exempel på samplers som utnyttjar detta är HALion, Kontakt, Edirol Orchestra.

Bank Select : när man ändrar på denna inställning skickas ett MIDI meddelande på den valda utgången som ändrar på Bank inställningen. Avancerade syntar och samplers har ofta ett flertal ljudbanker som kan innehålla 128 ljud vardera. Istället för att knappa i menyer på synten eller syntpluginen kan man här enkelt växla mellan banker direkt i Project Window.

Program Select : fungerar likadant som Bank Select men här ändrar man istället på vilket program man vill använda på den aktuella ljudbanken.

Drummap
Drummap är en namnkarta med trummor till Cubase alternativa MIDI redigerings system Drum Editor som skapats för att enklare kunna programmera trummor. Istället för att sätta ut noter eller rita ut toner på en pianorulle kan man med hjälp av Drum Editor redigeringen enkelt sätta ut på vilket taktslag som vilken trumma skall slå.


Track Parameters : Gäller endast MIDI spår
Dessa inställningar påverkar uppspelningen av MIDI meddelanden.

Transpose
: Transponerar upp eller ned antal valda tonsteg.

Velocity Shift : Ändrar volymen antal valda volymsteg.

Velocity Compression : Denna inställning multiplicerar det inställda värdet med volymen. D.v.s. att om man satt 1/3 så kommer volymen vara 33% av originalet och om man satt 3/1 så kommer den vara 300%.

Length Compression : Fungerar likadant som Velocity Compression men här är det itsället notlängden som ändras.

Random : Här kan man välja mellan Postion, Pitch (Tonhöjd), Velocity (Volym) och Length (Längd). Sedan väljer man ett minimi värde och ett max värde som den skall randomisera den valda parametern med. Väljer man velocity och väljer 5 som minimi värde och 10 som max värde och en not med volymen 100 spelas upp. Så kommer den att randomisera ett värde som är 5 lägre och 10 större än notens volymvärde. Alltså kommer noten att ha mellan 95 och 110 i volym.

Range
: Här kan man välja mellan Velocity Limit, Velocity Filter, Note Limit och Note Filter. Limit tvingar parametern att hamna innanför det bestämda min och max värdet medan Filter tar bort saker som hamnar utanför det bestämda min och max värdet.


Input Transformer : Gäller endast MIDI spår
Detta är en "plugin" som kan användas för att ändra på MIDI data under inspelning. På så vis kan man filtrera bort och ändra på signaler redan under inspelning. Denna funktion kommer vi att titta närmare på i MIDI kapitlet.


Marker View : Gäller endast Marker spår
Markers visas i en lista i Inspector fönstret där man lätt kan hoppa mellan dem genom att klicka de projektets olika Markers. Längst ned i Inspector fönstret finns även en liten scrolllist som möjliggör att man kan se namn och dylikt på Markers.


Folder View : Gäller endast Folder spår
I Inspector fönstret visas Folder spår i katalogstruktur på samma sätt som filhantering ser ut i utforskaren i windows. Detta gör att man enkelt kan se vilka spår som ligger i Folder spåret och hur de är placerade. Om man klickar på ett av de underliggande spåren så visas inställningarna för det under Folder fönstret. På så vis kan man redigera spår som egentligen är gömda inuti Folder spår utan att behöva veckla ut hela Folder spåret.


Track Types <-<- Inspector ->-> Mixer Window

© 2003 - Markus "Majken" Höglund