T R A N S P O R T . B A R

Transport Bar (F2)
Cubase SE/SL/SX's Transport Bar fungerar på samma sätt som knapparna på en bandspelare. Det finns grundfunktioner som play, pause, stop, rec och dylikt men även mer avancerade funktioner som t.ex. om man vill stänga av eller sätta på metronomen och vilket tempo projektet skall ha. Innehålet på Transport Bar'en finns även med genom snabbtangenter eller andra knappar i Cubase SE/SL/SX. Den är alltså tänkt att användas som hjälpreda, för att enkelt komma åt saker på ett övergripligt sätt. Man kan se det lite som en verktygslåda där man samlat de viktigaste verktygen för uppspelning och inspelning. Här nedan kommer jag från vänster till höger att gå igenom alla de olika delar som finns med och förklara vad de gör och ge exempel på användningsområden.

Performance
Visar processorbelastning i vänstra mätaren och hårddiskbelastning i högra mätaren.

Rec Mode:
På Audio spår fungerar Normal och Merge likadant, nya partier kommer att överlappa gamla. I replace kommer istället nya partier att klippa bort tidigare partier. Detta påverkar inte själva ljudfilen utan bara Audio eventen/parten som använder ljudfilen.
Normal :
Nyinspelade partier kommer att överlappa tidigare existerande partier.
Merge :
Nyinspelade partier kommer att smälta samman med tidigare existerande partier.
Replace
: Nyinspelade partier kommer att ersätta tidigare existerande partier.

Cycle Rec
Detta gäller endast för Cycle Rec, d.v.s. inspelning i loopat läge.
Mix
”Gäller endast MIDI” : I mix blandas varje ny tagning med redan existerande tagningar på samma spår.
Overwrite
”Gäller endast MIDI” : I overwrite skrivs existerande tagningar på samma spår över.
Keep Last : Behåller den senast kompletta tagningen. Är det ett Audio spår kommer övriga tagningar fortfarande att finnas kvar men gömmas undan.
Stacked
: Varje tagning visas som ett eget underspår. Detta kan underlätta att välja ut eller sätta samman en perfekt tagning.

Auto Quantize ”Gäller endast MIDI”
Om Auto Quantize är påslagen kommer all MIDI som spelas in att kvantiseras efter det inställda kvantiseringsvärdet. Detta kan vara oönskat och kan förstöra en inspelning, man kan istället kvantisera i efterhand. Så det kan vara klokt att försäkra sig både en och två gånger om att detta inte är aktiverat när det inte ska vara det. I kapitlet om MIDI inspelning och redigering kommer vi gå in närmare på vad kvantisering är och hur det fungerar.

Left Locator
Left Locator bestämmer inspelnings (Rec) start, Punch In och början av en loop (Cycle). Detta värden kan enkelt justeras genom att man klickar på det och skriver in nya siffror.

Punch In
Om Punch In är aktiverat så kommer inspelning att starta från Left Locator. Detta innebär att om man sätter Left Locator i början av första refrängen på en låt och placerar Project Cursor i början av första versen och sedan trycker på play. Så kommer låten att spelas upp från första versen tills den kommer till refrängen då den byter från uppspelning till inspelning. Observera att man trycker på play och inte på rec för att använda Punch In för inspelning.

Pre-roll
Om Preroll är aktiverat kommer Project Cursorn att hoppa det tidantal (sekunder, takter, frames) Preroll är inställt på innan uppspelning (Play) och inspelning (Rec) startar. Detta kan användas för att få höra en takt eller två innan själva inspelningen börjar. Detta fungerar både under uppspelning och inspelning men är under uppspelning egentligen bara bra för att testa om Preroll värdet är lagomt innan man spelar in.

Right Locator
Right Locator bestämmer vart Punch Out och slutet av en loop (Cycle) skall vara.

Punch Out
Punch Out fungerar på samma sätt som Punch In fast här är det istället Right Locator som bestämmer när inspelningen ska avslutas. Denna funktion används relativt sällan men kan vara bra om man t.ex. själv agerar musiker och inspelningstekniker. Genom att använda denna funktion tillsammans med Punch In kan man då gå iväg och lägga sången på en låt i ett sångbås och försäkra sig om att det inte spelas in onödigt material utan att inspelning exempelvis endast sker under refrängen.

Post-roll
Postroll fungerar likadant som Preroll men spelar då upp det antal sekunder man ställt in i Postroll värdet efter att uppspelning och inspelning egentligen skall sluta. Postroll fyller egentligen så vitt jag kan komma på inget som helst syfte utan finns mest bara för att finnas. Observera, detta fungerar endast om Pre/Post Roll är aktiverat. Detta gör man genom att kryssa för Use Pre/Post Roll på menyn som heter Transport i Cubase.

Jog/Shuttle Endast Cubase SX
Plus och minustecknet i mitten är Nudge som flyttar Project Cursorn lite i taget framåt och bakåt. Det inre hjulet, Jog Wheel, snurrar man med musen för att flytta Project Cursorn framåt och bakåt. Det yttre hjulet, Shuttle, är en spolningsfunktion med ställbar hastighet.


Position Display
Position Display visar vart Project Cursorn befinner sig. Det lilla minus och plus tecknet flyttar Project Cursorn framåt och bakåt lite i taget i det aktuella projektet.

Position Slider
Detta är den långa linjen som är delvis grönfärgad. Genom att dra i denna kan man enkelt flytta Project Cursorn framåt och bakåt i det aktuella projektet.

Primary Time Display
Genom att trycka på den lilla symbolen på den vänstra tidräknaren kan man här bestämma i vilket tidsformat Primary Time Display och linjalen (Ruler) i projekt fönstret skall visas. Den lilla symbolen kommer då även att ändras till det aktuella formatet ”Bars+Beats (not), Seconds (klocka), 24 fps (filmruta), o.s.v.”. När man ändrar på Primary Time Display så är det samma sak som att gå in på Project Setup och ändra Display Format där, d.v.s. att ändringen är global och kommer att visa alla tidsmarkeringar i det aktuella tidsformatet. Till höger finns Secondary Time Display som kan använda ett annat värde för tid. Genom att klicka på pilarna mellan dem kan man låta dem byta plats och på så vis snabbt växla mellan två tidslägen.

Play Buttons
Dessa är i tur och ordning.

Go To Project Start : flyttar Project Cursorn till början
Rewind : spolar bakåt
Fast Forward : spolar framåt
Go To Project End : flyttar Project Cursorn till slutet
Cycle : uppspelning och inspelning i loopat läge. Ställs in genom att Left & Right Locator placeras kring det område man vill loopa.
Stop : avbryter uppspelning
Start : påbörjar uppspelning
Record : påbörjar inspelning

Click (C)
När Click är aktiverat så kommer en metronom att räkna takten i projektets tempo. För avancerade inställningar finns ett eget fönster för metronomen där man kan välja hur metronomen skall räkna och vilka ljud den skall använda detta hittar man under menyn Transport : Metronome Setup.

Precount
Precount är en inräkning på ett antal takter. Denna aktiveras genom att trycka på den lilla knappen med två streck och en stjärna. För mer avancerade inställningar går man in i menyn Transport : Metronome Setup.

Tempo Track
Denna inställning avgör om Tempo Track ska användas eller inte. Om Tempo Track är på går det enbart att ändra tempo i projektet genom att editera tempo spåret. Tempo Track tillåter en att göra avancerade tempo ändringar under projektets gång. Som default, d.v.s. ursprungsläge, är Tempo Track aktiverad men oftast används det inte då man ändera använder ett fast tempo i projektet eller är oberoende av tempo. Alltså kan man göra som vana att alltid stänga av Tempo Track när man startar ett nytt projekt så att man fritt kan ändra tempo genom att skriva in ett nytt tempo i Tempo Displayen.

Time Signature
På samma sätt som man ändrar tempot kan man även ändra taktarten. Detta kommer att påverka taktmarkeringarna när Bars+Beats används som Display Format i projekt fönstret.

Tempo
Denna display visar tempot i det projekt man har öppet. Genom att klicka på texten kan man skriva in ett nytt tempo värde. Observera dock att det nya tempot endast kommer att användas om Tempo Track är avaktiverad.

Sync
Sync aktiverar Synchronization med t.ex. en midimodul eller en rullbandspelare. När detta är aktiverat agerar Cubase slav och all uppspelning sker via synk från något annat.

Markers
Show Markers knappen öppnar Markers Window, där man kan se projektets samtliga markers. Klickar man på sifferknapparna kan man snabbt hoppa mellan projektets olika markers.

MIDI Activity
Visar om någon MIDI skickas in eller ut ur Cubase.

Audio Activity
Visar om något ljud skickas in eller ut ur Cubase.

Level Control
Justerar Mastervolymen i Cubase. Detta är samma regel som finns på Mastern i Mixer Window.

Transport Bar Settings
Högerklickar man på transport bar'en kommer en ruta fram som visar olika alternativ för att optimera interfacet utefter de önskemål man själv har. På så vis kan man dölja de knappar man aldrig använder i det projeketet man jobbar med. Då får man en enkel och smidig Transport Bar som inte slösar på dyrbar plats på skärmen. Genom att gå in på Setup kan man även skapa egna favorit inställningar.

Inledning <-<- Transport Bar ->-> Project Window

© 2003 - Markus "Majken" Höglund